Underjordiske udfordringer: Samarbejde sikrede optimering på 30 procent

Underjordiske udfordringer: Samarbejde sikrede optimering på 30 procent

Produktivt samarbejde mellem Østergaard A/S og SB Construction var med til at sikre, at stort anlagt spildevandsbassin i Valby kunne blive færdigt til tiden. Løsningen har Østergaard A/S nu opnået patent på.

Denne sommer blev det store spildevandsbassin under Vigerslevparken ved Valby indviet. Bassinet, der egentlig er en underjordisk tunnel, har været undervejs i to år og er udgravet af Østergaard A/S. En ny opfindelse udviklet af Østergaard i samarbejde med SB Construction medførte en procesoptimering på 30 procent i anlægsfasen. Det betød, at projektet kunne blive færdigt til tiden, og områdets borgere kunne slippe af med de store maskiner i parken.

Bassinet, der er Danmarks længste på 3,4 kilometer og med en diameter på 3,6 meter, kan rumme 29.000
kubikmeter vand, hvilket svarer til 12 olympiske svømmebassiner. Østergaard A/S stod for selve tunneleringen af bassinet, men undervejs stødte de på udfordringer. Det gik for langsomt med at transportere den overskydende jord gennem den lange tunnel, og det resulterede i for mange stop i selve tunneleringsmaskinen. Østergaard A/S tog kontakt til SB Construction for at finde en hurtig løsning på problemet, der ellers kunne resultere i forsinkelser.

– Løsningen blev en bufferkasse, der opbevarede den overskydende jord, mens selve jordvognen kørte væk. Det betød, at tunneleringen fortsatte uden stop, og vi kunne opnå en procesoptimeringen på 30 procent til glæde for områdets borgere, der undgik at skulle leve med generne fra projektet i længere tid end nødvendigt, forklarer medejer Søren Brorsbøl fra SB Construction.

Eksterne kompetencer øger populariteten
– Det lyder simpelt, men det var en større udfordring, når man arbejder under jorden med skiftende undergrund.
Løsningen var og er en stor succes. I dag har vi taget patent på bufferkassen, da der ikke findes noget lignende på markedet, og der er allerede en del interesse for den
, uddyber Poul Erik Christensen, der er afdelingsleder for tunnelering og gennempresning hos Østergaard A/S.

Han slår fast, at det stærke partnerskab med ingeniørvirksomheden har bidraget væsentligt til succesen. Der er 120 mand ansat hos Østergaard A/S, men når der skal løses opgaver uden for de traditionelle
kompetenceområder, arbejder virksomheden gerne sammen med eksterne aktører.

– Ved at arbejde sammen med folk udefra tilføjer vi en kompetence, som vi ikke kan opnå internt. Det øger interessen for os som entreprenør, når vi har en samlet pakke af kompetencer, du ikke finder andre steder.
Samtidig giver det yderligere værdi, når det er partnerskaber, der udvikles over tid. En partner som SB
SB Construction forstår hurtigt, hvad vi efterspørger og kan arbejde ud fra dette. Det kommer vores kunder til gode
, fortæller Poul Erik Christensen.

Spildevandsbassinet er med til at reducere antallet af overløb til Renseanlægget Damhusåen for at få et renere vandmiljø og sikre området i forbindelse med skybrud. Ved kraftige regnskyl kan den tre meter store Damhusledning således transportere op til 15.000 liter vand i sekundet.